пятница, 14 марта 2014 г.

Портрет українського бізнесмена "Дмитра Ф."

Австрійська поліція підтвердила затримання українського бізнесмена у Відні. Згідно з австрійськими законами про право на приватність, поліція називає його Дмитро Ф. Те, що йдеться про Дмитра Фірташа, вже підтвердило українське міністерство закордонних справ.
Майбутній мільярдер з топ-групи українських олігархів народився 1965 року в Заліщанському районі Тернопільської області. Після школи Дмитро Фірташ закінчив Краснолиманське залізничне профтехучилище, потім Національну академію внутрішніх справ України.
У 1984-1986 роках він служив в армії, а після повернення розпочав власний бізнес. Заснував власну справу у сфері торгівлі, спочатку в Чернівцях, а згодом, на початку 1990-х, пан Фірташ переїхав до Москви.
Засновник газових компаній
У 2002 році Фірташ створив компанію EuralTransGas, яка уклала ексклюзивні контракти на постачання туркменського газу в Україну. Вже у 2003 році ETG стала постачальником всього туркменського газу на територію України і отримала доступ до постачання палива на мільярди доларів.
Низка ЗМІ неодноразово пов'язували цю компанію з бізнесменом Семеном Могилевичем, який перебуває у списку найбільш розшукуваних осіб ФБР. Проте ця інформація була спростована у судовому порядку, а сам пан Фірташ заперечував зв'язки з організованою злочинністю.
На початку 2000-х рр. пан Фірташ також вкладав гроші у хімічну промисловість, придбавши підприємства "Таджик Азот" (Таджикистан) і "Нітроферт" (Естонія), що виробляють мінеральні добрива.
Згодом, у 2003 році, в Угорщині Дмитро Фірташ заснував компанію Emfesz для розвитку газового та енергетичного бізнесу. Через два роки компанія отримала ліцензію на продаж природного газу в Польщу.
Цього ж року Дмитро Фірташ став акціонером ВАТ "Рівнеазот" – великого виробника азотних добрив на заході Україні.
У 2004 році український бізнесмен спільно з російським "Газпромом" створив компанію "РосУкрЕнерго" для реалізації природного газу в Україні та країнах Європейського Союзу. Преса розцінювала "РосУкрЕнерго" як спробу створити варіант EuralTransGas із покращеним іміджем.
Також 2004 року Дмитро Фірташ придбав австрійську компанію Zangas Hoch-und Tiefbau GmbH, яка спеціалізується на будівництві газопроводів та інфраструктури.
Цього ж року Дмитро Фірташ став головним акціонером "Кримського содового заводу" (Красноперекопськ) і "Кримського ТИТАНУ" (Армянськ).
Група імені Фірташа
У 2007 він заснував Group DF (The Firtash Group of Companies).
Основними напрямками діяльності групи є азотний, титановий, газовий та банківський бізнеси.
Інші сфери діяльності групи на сьогодні включають агробізнес, медійний бізнес, виробництво кальцинованої соди, розвиток енергетичної інфраструктури та нерухомість.
Group DF - один з найбільших інвесторів в хімічній промисловості у Східній Європі.
Ринок азоту та ТБ
У 2010 році для зміцнення позицій на ринку добрив Дмитро Фірташ почав процес об'єднання українських азотних підприємств. У вересні 2010 року - березні 2011 року бізнесмен став власником "Концерну "Стирол "(Горлівка), "Сіверодонецького об'єднання "Азот" і черкаського "Азоту".
Загальний обсяг інвестицій у "Рівнеазот", "Стирол", сіверодонецький і черкаський "Азоти" за період з вересня 2010 року по вересень 2011 року склав близько 1 млрд гривень.
Для розширення сировинної бази титанової промисловості Group DF 2010 року запустила Міжрічинський гірничо-збагачувальний комбінат.
У липні 2011 року Дмитро Фірташ став акціонером Надра Банку.
У лютому 2013 року компанія GDF MEDIA LIMITED, що входить до Group DF, придбала компанію INTER MEDIA GROUP LIMITED (до медіагрупи входять телеканали: Інтер, Інтер+, НТН, К1, МЕГА, ЕНТЕР-ФІЛЬМ, К2, Піксель і Zoom).
Дмитра Фірташа обрано головою Ради Федерації роботодавців України.
Голова Group DF в останні роки регулярно перебуває в усіх українських рейтингах найзаможніших бізнесменів країни.
Источник: BBC Україна

Комментариев нет:

Отправить комментарий